KeurmerkNL in de Volkskrant

Volkskrant.nl/opinie

Uit: Stop de mythe van eigen onschuld
Door Amanda Kluvelder 0- 1-05-2009

(……) Ook als je wel antwoord krijgt van bestuurders, krijg je te maken met de mythe van de onschuld. Ik belde de directeur van Theater Pierrot in Den Haag om hem te vragen waarom hij op een avond in juni een theatervoorstelling alleen toegankelijk maakt voor vrouwen. Hij vertelde me dat het die avond gaat om voorstelling van een inburgeringskomedie met Berberse speelsters.
Deze actrices hadden tegen de regisseur geklaagd dat hun moeders, tantes, zusters en andere vrouwelijke familieleden niet naar hun optreden zouden kunnen komen kijken omdat zij geen theater waar mannen aanwezig zijn mogen bezoeken. Dus ja, dat was me wat. Zaal dichtgooien voor mannen maar, dan hebben die vrouwen ook iets.

Ophef

De directeur van Pierrot begreep ook niet dat daar zoveel ophef over was ontstaan en dat er zelfs Kamervragen waren gesteld. Het is allemaal heel onschuldig, zo lijkt de directeur uit te willen dragen. Ondertussen wordt er dus mooi door een door de gemeente zwaar gesubsidieerd theater op sekse gediscrimineerd in Den Haag.
En dat schijnt bij meer theaters in de residentie te gebeuren, altijd onder de vrolijkheid en onschuld uitdragende titel All ladies night. Geen probleem, zei de directeur van Pierrot. De subsidie is niet in gevaar omdat er in de subsidieregeling geen richtlijnen staan. Dat zou dus meteen moeten veranderen lijkt me (…….).

Henk Veldman schreef op 02-05-2009 11:58

Tjeetje, ’t Is me wat. KeurmerkNL speelt van 25 t/m 28 juni in Theater Pierrot en één avond ervan is gereseveerd voor vrouwen. Prachtig. Meiden die normaal niet of nauwelijks de kans krijgen om een theater te bezoeken wegens hun geloof/opvattingen krijgen nu eens de kans. M’n liefje wat wil je nog meer. Het stuk gáát over hen. Over hún problemen in Nederland. Over hún cultuur, hun beleving van identiteit en eigenwaarde. Kortom, iets waar ze wat aan hebben om over na te denken.