Persbericht

Theater Pierrot /H e k g o l f

De voorstelling keurmerkNL heeft nogal wat reacties teweeg gebracht binnen politiek en pers. Komende week worden er Kamervragen gesteld over de besloten voorstelling voor vrouwen. Zie de berichten ‘in de Pers’ hieronder.

Speellijst keurmerkNL in theater Pierrot
juni 2009

  • 12 Schoolvoorstelling Varias College
  • 25 Première, aanvang 20.15 uur
  • 26 t/m 28 Aanvang 20.15 uur
  • 28 Besloten middag voor vrouwen, aanvang 14.00 uur

Op 26 juni en 28 juni (matinee) wordt een nagesprek gehouden met het publiek
*wijzigingen voorbehouden

Voor meer informatie: Elles Pleijter elles@theaterpierrot.nl (06 222 19 360)

Fotomateriaal: Catherine Klaverwijden catherine@theaterpierrot.nl (06 245 82 423)


KeurmerkNL

Hekgolf in coproductie met Theater Pierrot en Stichting Le Papillon
Première 25 juni, Theater Pierrot, Den Haag

Wat van ver komt is lekker.

Nederlands spreekwoord

Het is middag. Een keuken met aftands meubilair doet dienst als alternatief klaslokaal voor inburgering nieuwe stijl. Maar inburgeren met welk doel? En in welke cultuur?
Elkaar helpen, voor de gek houden, pijnlijke waarheden vertellen, uitlokken en confronteren. Dat is hoe drie jonge vrouwen elkaar in keurmerkNL het vuur aan de schenen leggen. Ondertussen wisselen zij herinneringen en bespiegelingen uit over zichzelf in relatie tot Nederland en Marokko. KeurmerkNL handelt over identiteit, intimiteit, bestaansrecht, vriendschap en de strijd tot overleven.

Valt er te lachen met de Nieuwe Nederlanders? De actrices Nora, Rashida en Samira laten zien van wel. Op een geheel eigen en humoristische wijze geven zij in de voorstelling KeurmerkNL een theatraal tegenwicht aan de veelvuldig negatieve berichtgeving in de media. Niet enkel om de draak te steken, maar vanuit de overtuiging dat humor een komische manier is om serieus te zijn.
KeurmerkNL is een theatervoorstelling die tot stand kwam in theater Pierrot. Op basis van verhalen van- en discussies met de actrices schreef regisseur-schrijver Elles Pleijter een komedie met een bite, die uit het leven gegrepen is.

Hekgolf is een recent in Den Haag gevestigd theater- en multimedia initiatief dat zich specifiek richt op het maken van film- theatervoorstellingen met een sterk sociaal-maatschappelijk engagement. Artistiek leider en regisseur Elles Pleijter regisseerde en schreef meerdere stukken met als uitgangspunt (onder andere) de huidige culturele en maatschappelijke diversiteit. De samenwerking tussen Theater Pierrot en Elles Pleijter is nieuw. Er bleken gemeenschappelijke ideeën gekoested te worden over theater maken en onderwerpskeuze.

Elles Pleijter studeerde Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en regie aan de Theaterschool, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Zij regisseerde producties als Bacchanten (1999), Ben Anadolu (Turkije, 2000), Peepshow(2000), Tarantino! (2001), Verhalen van duizend-en-één-nacht (2001), De geschiedenis van mijn Kaalheid, in eigen bewerking (2002), Over de brug naar Turkije (2003), Amsterdam Odyssee / Stadsnomaden (2004), Pulp Shakespeare, tekst en regie (2004-05). Zij schreef stukken als: Trekvogels (2003) en Wereldrijst (2004). Tevens radicale bewerkingen van Antigone (2003) en Medea (2004).

www.theaterpierrot.nl www.hekgolf.nlElles Pleijter
: tekst en regie
Samira Achemlal, Nora Akachar, Rashida Boukhizou : spel
Victor Schalkwijk: vormgeving
Le Papillon: research en promotie
www.migrainefilms.com: beeldmateriaal
Theater Pierrot : algehele zakelijk leiding
Thomas Walst/Dennis Velthuizen: techniek
Mary Semeleer: productie